Efter mitt läkarbesök som jag var på igår, blev jag ännu mer besluten att inte utsätta min kropp för gifter. Rökningen är det slut med, så där slipper jag en uppsjö av farliga ämnen. Nästa steg blir att äta så rent som möjligt, alltså att äta ekologiskt. Fastän jag förespråkar att man ska äta så, äter jag själv den konventionella maten bara för att den är billigare. Det ÄR dyrt med ekologisk mat, men som jag vill se på det, så är det en medicin för kroppen. Jag vill verkligen inte utsätta min kropp för en massa skit när jag har en potentiell tarminflammation som kan "aktiveras" i princip när som helst och av vad som helst. Det jag då kan göra, är att eliminera alla risker som kan dra igång sjukdomen, framför allt genom att balansera mitt intag av omega-3 och omega-6. Med tanke på att jag i dagsläget slipper medicineras för min sjukdom, så kan jag faktiskt lägga ner extra pengar på att ge min kropp det bästa den kan få.
Artikeln nedan är hämtad från SvD:s hemsida (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/omega-6-bakom-svar-tarmsjukdom_3293587.svd) och får en verkligen att tänka till. Bara för att man inte insjuknar i ulcerös kolit, betyder det inte att tarmen (och andra delar av kroppen) mår bra av för mycket omega-6.
2 augusti 2009 kl 05:00 , uppdaterad: 17 augusti 2009 kl 17:04
"En internationell forskargrupp vid Världshälsoorganisationens stora cancerinstitut i Lyon i Frankrike har i flera år arbetat med att få fram nya fakta vad gäller två kontroversiella och ännu olösta frågor. Vad beror den kroniska tarminflammationen ulcerös kolit på? Går det att särskilja hälsoeffekterna på de två essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6?
Den drivande eldsjälen för projektet är den brittiske kirurgen Andrew Hart från Norwich.
För att klara denna uppgift använde forskarna sig av en känd stor studie – kallad Epic – som under 1990-talet samlade in hälsodata på över en halv miljon invånare i 10 europeiska länder. Framför allt fick deltagarna svara på omfattande enkäter om sina kost- och andra levnadsvanor.
Från alla dessa valde forskarna nu ut över 200 000 män och kvinnor för att se vilka som fick ulcerös kolit under i genomsnitt fyra år. Det visade sig bli 126 personer och dessa jämfördes med fyra andra friska deltagare.
Efter mödosamt räknande kan forskargruppen nu slå fast: hög konsumtion av fettsyran omega-6 mer än fördubblar risken att få tarmsjukdomen, medan en omega-3-fettsyra (DHA) istället minskar risken med 77 procent.
– Ja, resultaten är klara när det gäller omega-6, kommenterar näringsprofessor Göran Hallmans i Umeå som deltagit i studien.
Han menar liksom de övriga i gruppen att dessa samband måste verifieras framför allt genom analyser av deltagarnas blodprover som direkt kan påvisa deras nivåer av de två fettsyrorna.
– Visar det sig att uppgifterna håller finns all anledning att pröva kostomläggning som ett försök att minska riskerna för ulcerös kolit, säger han.
Studien kastar också nytt ljus över en lång och komplicerad kontrovers som handlar synen på fett, vilken sorts fett vi ska äta, om de nuvarande officiella fettrekommendationerna håller måttet eller ska ändras.
Det välkända folkhälsorådet har varit i åratal: ät mindre av hårt smör, mjölkprodukter och kött (mättat fett) och mer av oljor och mjukt matfett (fleromättat fett). Det sänker kolesterolet och är bra framför allt mot hjärtsjukdomar.
De viktigaste av de nyttiga fleromättade fetterna är just omega-3 och omega-6 som därtill är essentiella, dvs. livsviktiga och vi måste få dem från kosten eftersom vi inte kan bilda dem själva.
De två ”fettsyrekusinerna” kommer dock från olika källor:
• Omega-3 som sedan länge är en av hälsokostbranschens storsäljare finns främst i feta fiskar som lax, makrill och sill. Ett flertal studier har visat goda hälsoeffekter av omega-3 till exempel mot hjärtsjukdomar men omega-3 testas också mot en rad andra sjukdomar.
• Omega-6 däremot ingår främst i vissa vegetabiliska oljor som majsolja och solrosolja. De används ofta i livsmedelsindustrin i framställningen av margarin och i en rad andra produkter. Vissa data talar för att omega-6 kan ha negativa hälsoeffekter som ökad risk för blodproppar och inflammationer och nu då alltså tidigare okända rollen vid tarminflammationen ulcerös kolit.
Kostmätningar i flera länder visar att vi får i oss för mycket omega-6 på bekostnad av omega-3 och rådet brukar vara att öka på omega-3 främst genom att äta fisk flera gången i veckan.
Men frågan om eventuella hälsoeffekter av förhållandet mellan omega-3 och omega-6 och hur mycket vi ska äta av det ena eller andra är ytterst kontroversiell.
– Och egentligen vet vi fortfarande alldeles för litet om detta, säger nutritionist Lena Björck på Livsmedelsverket."
Det kommer så mycket forskning och bevis för att viss mat gör oss sjuka eller försämrar våra kroppars normala funktioner och ändå fortsätter vi äta som vi gör.
Min mamma har så dåligt samvete för att vi fikade nästan varje kväll när jag var liten. I bullar och kakor finns det mycket härdat fett och alltså mycket omega-6, vilket kan ha varit en bidragande orsak till varför jag fick min Crohn, tillsammans med utlösande faktorer (som att jag hade varit rökare i cirka fem år innan jag insjuknade) och gener. Hur skulle hon kunna veta att fettet i fikat kunde göra mig sjuk? Det är väl knappast något man tänkte på då. Jag har sagt till henne att det där är inget att bry sig om, men jag kan tänka mig att man inte släpper det så lätt ändå. Det enda man kan göra, är det jag gör nu: Ät bra mat och utsätt inte din kropp för det som du vet gör den/kan göra den sjuk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar