2012-10-28

Grönpepparbiff med grönsaksmash

Räcker till fyra-fem portioner. Tänk på att inte tillsätta något salt i receptet eftersom smöret, sojan och osten innehåller en del salt. Morötterna kanske inte är så lchf, men går att byta ut mot exempelvis rättika, eller varför inte blomkål? Tänk på att förvälla blomkålen något innan i så fall.


Du behöver till grönsaksmashet:
100 g fryst broccoli, upptinad
150 g skalad zucchini
100 g skalad morot
10 cm purjolök
100 g smör (ej smält)
100 g valfri ost (jag tog port salut)
Några drag med pepparkvarnen
1 krm oregano
1 krm basilika
En liten vitlök
En hushållsassistent
Ugnen på 175 grader
En ugnsfast form

Du behöver till köttet:
400 g (eller så mycket du behöver) rostbiff/rostas
3-4 dl vispgrädde
1-2 tsk dijonsenap
En skvätt soja (typ Mrs. Cheng)
1-4 tsk malen grönpeppar
Några drag med pepparkvarnen
Några "stänk" med vitpepparkaret
Smör att steka i
En stekpanna

Gör såhär:
1. Kör broccoli, morot, zucchini,  vitlök, kryddorna, smöret, purjolöken och osten i en hushållsassistent tills det blir en jämn puré.
2. Häll upp i en ugnsfast form och ställ in i ugnen tills det fått fin färg.
3. Under tiden som mashet står i ugnen, gör du köttet. Skiva köttet i lagom skivor (ca 1.5 cm tjocka) och stek köttet på båda sidor tills det blivit helt genomstekt. Krydda med lite svartpeppar och grönpeppar.
4. Slå på vispgrädden i stekpannan och tillsätt senapen och sojan. Låt koka ihop.
5. Smaka av såsen och tillsätt mer grönpeppar om det behövs, man kan få behöva krydda på ordentligt. Tillsätt också mer svartpeppar om det också behövs.
6. Låt köttet puttra i såsen tills mashet är klart och fått stå och svalna lite.
Smaklig spis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar